Een slechte adem of uit de mond ruiken wordt ook wel Halitose genoemd en is voor veel mensen elke dag opnieuw een nachtmerrie waarmee zij moeten leven. Misschien heb jij ook wel eens een onfrisse adem, of ruik je dagelijks uit de mond? Het drijft veel Nederlanders tot wanhoop; Want zij doen er alles aan om van die (voor de omgeving) smerige lucht af te komen.
In dit artikel vertellen we je hoe jij van je onfrisse adem kan afkomen. Wat misschien nog belangrijker is: wat je kan doen om een onfrisse adem te voorkomen. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere voeding, tand- en algehele mondverzorging maar ook roken.
De belangrijkste oorzaken van een slechte adem
Het verteren van al het voedsel dat je tot je neemt begint al in je mond. Daardoor is het niet vreemd dat sterk ruikend voedsel een behoorlijke invloed heeft op de geur die uit je mond komt. Tanden poetsen en mondwater kunnen dit tijdelijk verbloemen, maar ook niet meer dan dat. De slechte adem zal weer de kop opsteken zodra de geur van tandpasta of mondwater wegtrekt. Let dus op wat je eet als je fris uit je mond wilt ruiken.
Roken is ook een grote boosdoener als het om een slechte adem gaat. Naast het feit dat roken ervoor zorgt dat je een beetje naar een asbak geurt, zorgt roken ook nog voor irritaties in je mond. Dit kan ook weer een slechte mondgeur tot gevolg hebben. De kwaliteit van je adem kan dus een extra reden zijn om te stoppen met roken.
Tot slot hoeft een slechte adem niet altijd een gevolg van voeding of slechte gebitsverzorging te zijn. Het kan ook een symptoom zijn van ernstigere aandoeningen. Suikerziekte kan bijvoorbeeld voor zorgen voor een onaangenaam zoete, weeïge geur. Maar ook problemen met je nieren of je lever kunnen van invloed zijn op je mondgeur. Zeker als je adem wat geurt naar ammoniak kan het geen kwaad om de huisarts eens te bezoeken. Dit kan namelijk duiden op ernstige problemen met je nieren.
Een goede mondverzorging helpt tegen een slechte adem
Ruik je regelmatig uit de mond? Een goede mondverzorging is vaak de oplossing (niet altijd). Poets met regelmaat je tanden en flos je gebit dagelijks. Maak ook je tong schoon met een speciale tongschraper. Vooral op het achterste eind van je tong. Het achterste gedeelte van de tong is namelijk onregelmatig en tussen de plooien kunnen bacteriën zich nestelen. Deze bacteriën scheiden stoffen uit die stanken dus een slechte adem kunnen veroorzaken. Maak desnoods ook gebruik van een mondspoelmiddel.

Ruik jij zelf of je een slechte adem hebt?
Voeding en drinken en een slechte adem
Door knoflook, kruiden, specerijen en uien in je eten te verwerken, kan je stevig uit de mond gaan ruiken. Maar ook koffie en roken zijn grote veroorzakers van uit de mond stinken. Neem elke ochtend een glas lauwwarm water met geperste citroen. Citroen laat een frisse geur achter in je mond en dood bepaalde bacteriën die stank veroorzaken.
Zorg er ook voor dat je regelmatig water drinkt. In een droge mond en keel gedijen bepaalde bacteriën goed en dat zijn meestal veroorzakers van nare geurtjes. Ook je amandelen kunnen gaan stinken wanneer deze te droog worden. Zorg er overigens voor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Vooral vitamine A gaat ontstekingen in de mondslijmvlies en tandvlees tegen. Vitamine C en D verstevigen verder je gebit, zodat de kans op cariës (ook veroorzakers van uit de mond ruiken) wordt verkleint.
Samengevat:
Met deze tips voorkom je dat je uit je mond gaat stinken.
- Poets minimaal 2 keer per dag je tanden
- Flos je gebit dagelijks met flosdraad
- Probeer minimaal twee keer per jaar naar de tandarts te gaan
- Eet gezonde voeding. Eet veel fruit, groenten en andere vezelrijke producten
Is de oorzaak nog niet gevonden? Bezoek dan je huisarts. Wellicht is er een andere oorzaak voor je slechte adem, zoals ontstoken amandelen, een tandvleesontsteking, aanmaak van te weinig speeksel, Ketoacidose (dit is een stofwisselingsziekte en gerelateerd aan diabetes) of een verstopping in de darmen.