Puistjes voorkomen – Dit kun je doen om de kans te verkleinen

Bijna iedereen heeft wel eens last van vervelende puistjes. Vooral tijdens de pubertijd ontstaan deze weinig fraai uitziende pukkels op je gezicht. Gelukkig kun je puistjes voorkomen door op een aantal dingen goed te letten. Mocht je je stinkende best doen om ze te voorkomen, maar krijg je er dan toch één, ook dan zijn er oplossingen om puistjes te verwijderen.

Hoe kan je puistjes voorkomen?

Allereerst is een gezonde voeding erg belangrijk als je puistjes wilt voorkomen. Eet je vaak patat en pizza’s? Eet je veel vettig eten, dan neemt de kans op puistjes toe. Ook chocolade is een boosdoener. Hoe lekker chocolade ook is, probeer het zo min mogelijk te eten als je puisjes wilt voorkomen. Wil je weten hoe je je voeding gezond kan houden, bekijk dan eens de schijf van vijf. De schijf van vijf is een ideaal hulpmiddel dat gratis te gebruiken is bij het bepalen van je voeding. Zo krijg je voldoende groenen, fruit en vlees binnen waardoor je lichaam gezond blijft.
Naast een belangrijke voeding moet je ook op je huid letten, deze mag niet te droog worden. Een te droge huid is de perfecte voedingsbodem voor puistjes. Er zijn diverse crèmes te koop die je dagelijks op je gezicht kunt smeren, hierdoor blijft je huid mooi soepel en droogt ze niet snel uit.

Make-up en puistjes

Gebruik niet teveel make-up, want daardoor raken de poriën verstopt en ontstaan er puistjes. Gebruik daarom alleen make-up als het echt noodzakelijk is. Natuurlijk wil iedereen er zo mooi mogelijk uitzien, maar make-up draagt zeker bij aan de ontwikkeling van puistjes.
Goed in je vel zitten is ook heel belangrijk als je puistjes wilt voorkomen. Ga dus lekker bewegen en sporten. Ook moet je problemen en stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden. Het is bewezen dat mensen die goed in hun vet zitten minder kans op puistjes hebben.

Hoe kom je van puistjes af als het toch zover is?

Is het je niet gelukt om puistjes te voorkomen wees dan niet getreurd. Er zijn namelijk verschillende manieren om puistjes weg te werken. De tijdelijke wegwerk manier is camouflage. Je smeert een beetje foundation op de puist waardoor deze niet meer zichtbaar is. Natuurlijk is dit geen permanente oplossing, maar je kunt op deze manier in ieder geval zonder puisten over straat. Vooral als je een belangrijke afspraak hebt staan is dit een ideale manier.

Puistjes uitknijpen

Het uitknijpen van puistjes is een andere manier van behandelen. Door het uitknijpen van de puist zal deze ook daadwerkelijk verdwijnen. Let er wel op dat je het uitknijpen op de juiste manier doet. Zorg ervoor dat je handen goed ontsmet zijn en de naald waarmee je de puist gaat doorprikken ook. Je kunt zowel je handen als de naald ontsmetten met alcohol. Bij onvoldoende ontsmetting kunnen er bacteriën in de huid / wond terecht komen en kunnen er ontstekingen optreden. Dat is natuurlijk iets dat je moet voorkomen, want daarmee maak je het alleen maar erger. Zodra je een puist wilt uitknijpen, bekijk dan eerst of deze rijp is. Een rijpe puist herken je aan de witte punt op de kop van de puist.

Voorkomen beter dan genezen

Zoals met alles geldt ook: puistjes voorkomen is beter dan genezen. Let dus in eerste instantie goed op hoe je leeft en wat je eet.

Reageer op dit artikel