Premature ejaculatie – Wat kun je er tegen doen?

Premature ejaculatie (oftewel te vroeg klaarkomen) is een vervelend probleem waar weinig over gesproken wordt, maar waar naar schatting maar liefst 25 tot 30 procent van de mannen last van heeft. Bij een groot deel van deze mannen, maar ook bij hun partners levert dit veel frustraties op en kan het een zeer negatieve invloed hebben op het seksleven en zelfs de relatie.

Wanneer wordt er gesproken over premature ejaculatie?

In de regel wordt er gesproken over premature ejaculatie als de man binnen 2 minuten nadat hij de vrouw penetreert tot een orgasme komt. Sommige mannen komen zelfs al voor ‘de daad’ of binnen enkele seconden klaar. Hoewel er natuurlijk andere manieren zijn om van elkaar te genieten is dit een smet op het seksleven van veel koppels. Zelfs als de vrouw het oprecht geen punt vindt, kan het de nodige onzekerheid opleveren bij de man in kwestie.

Zoals gezegd heeft 25 a 30 procent van de mannen regelmatig of altijd van een vroegtijdig orgasme. Het aantal mannen dat denkt aan deze kwaal te lijden ligt nog heel wat hoger. Met name door de porno industrie hebben veel mensen een wat vertekend beeld van het uithoudingsvermogen van de man. In de betreffende films lijken mannen hun orgasme met het grootste gemak een half uur tegen te kunnen houden. De werkelijkheid is dat een vrijpartij normaal 6 tot 10 minuten duurt (voorspel en dergelijke niet meegerekend).

Oorzaken van premature ejaculatie

Premature ejaculatie kan veel verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws is voor vrijwel elke oorzaak bij de meeste mannen een remedie is.

Op het fysieke vlak kan er sprake zijn van overgevoeligheid van de penis waardoor de man niet in staat is zijn orgasme tegen te houden. Dit is de meest voorkomende fysieke oorzaak. In mindere mate kunnen mannen ook een afwijkende hormoonhuishouding hebben die er voor zorgen dat de man eerder klaarkomt. In zeer zeldzame gevallen kan premature ejaculatie veroorzaakt worden door beschadiging van de zenuwen, bijvoorbeeld als gevolg van een operatie.

Op psychologisch vlak zijn de oorzaken meer divers. Stress is niettemin de grootste oorzaak. Stress veroorzaakt op het werk, in de relatie of door welke oorzaak dan ook kan er voor zorgen dat de man in kwestie er niet in slaagt zich te ontspannen. Door die spanning en mogelijk gebrek aan focus is het voor een man vrijwel ondoenlijk om een orgasme tegen te houden. Vaak is het ook juist de seks die de stress veroorzaakt. Onzekerheid over de prestaties in bed, of juist de angst om snel klaar te komen kunnen te veel spanning opleveren. Tot slot kan het ook simpelweg zijn dat de man te opgewonden is en daardoor nauwelijks of geen controle over zijn orgasme heeft.

Een andere oorzaak die vaak genoemd wordt is “gewoonte”. Voor veel jonge mannen is masturbatie de eerste kennismaking met seks. Uit angst om betrapt te worden helpen jongens zichzelf vaak zo snel mogelijk naar een hoogtepunt. Op deze manier leren ze niet om hun orgasme te controleren. In dit geval ligt de remedie meestal in de wijsheid “oefening baart kunst”.

Vroegtijdige ejaculatie voorkomen

Als je denkt gewenning bij jou de oorzaak is, is het belangrijk om je lichaam te leren kennen. In het eerste stadium is masturberen de beste optie. Doe dit rustig en ontspannen in een situatie waarin je niet zomaar betrapt kan worden. Stop een aantal keer als je je orgasme aan voelt komen, probeer je goed te concentreren op het gevoel in je onderbuik en probeer je spieren in die regio zoveel mogelijk te ontspannen. Op deze manier ga je steeds beter voelen wat er in je lichaam gebeurt en wat de invloed van het aanspannen en ontspannen van je spieren heeft.

Op korte termijn zullen we een uitgebreid artikel over het uitstellen van je orgasme schrijven. Er zijn namelijk tal van manieren om zelfstandig, maar ook met hulp van je partner meer controle en zonder medicijnen of hulpmiddelen je orgasme te vertragen.

Als premature ejaculatie veroorzaakt wordt door overgevoeligheid van de penis is hier voor de meeste mannen een vrij eenvoudige oplossing voor. Er zijn verschillende crèmes en zalfjes in de handel die het gevoel in je penis iets kunnen verdoven waardoor het makkelijker wordt om je orgasme uit te stellen. Hieronder noemen we de bekendste:

uitstellen orgasme met condoom Durex Performa condooms
De top van deze condooms bevatten een licht verdovende substantie die ervoor zorgt dat de gevoeligheid van de eikel iets afneemt.Voordelen:

 • Goedkoop als je toch al gebruikt maakt van condooms;
 • Verdoofd niet te veel;
 • De verdovende stof komt niet in contact met de vagina;
 • Even veilig als normale condooms.

Nadelen:

 • Voor sommige mannen is het effect te klein;
 • Het duurt 1 a 2 minuten voor een voelbaar effect. Voor een juiste timing is het dus zaak om wat tijd te winnen tussen het omdoen van het condoom en de penetratie.
Verkrijgbaar bij:

orgasme uitstellen zalf Bull power delay gel
Het aanbrengen van de gel op en rond de eikel veroorzaakt een verkoelend, verdovend effect. Begin met een kleine hoeveelheid en bouw dit indien nodig op.Voordelen:

 • Verdoofd niet te veel bij normaal gevruik;
 • Trekt redelijk snel in.

Nadelen:

 • Het effect duurt vrij kort;
 • Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat het effect te sterk is waardoor het lastig wordt om een erectie te krijgen of te behouden.
Verkrijgbaar bij:

emla crème orgasme uistellen Emla crème
Emla crème is een zalf die de huid plaatselijk verdoofd. De crème maakt de huid van de penis en de eikel minder gevoelig voor prikkels, wat goed helpt bij het uitstellen van het orgasme. Dit middel wordt veelal door artsen voorgeschreven voor de behandeling van premature ejaculatie.Voordelen:

 • Werkt bij vrijwel alle mannen;
 • Sterk effect;
 • Geen invloed op de kwaliteit van het orgasme;
 • Het effect houdt lang aan.

Nadelen:

 • Duur in aanschaf (gezien de geringe hoeveelheid die je dient te gebruiken gaat een tube wel heel lang mee)
 • Overmatig gebruik kan ervoor zorgen dat het effect te sterk is waardoor het lastig wordt om een erectie te krijgen of te behouden.
Verkrijgbaar bij:

Wanneer premature ejaculatie veroorzaakt wordt door te grote opwinding of stress zul je moeten zoeken naar manieren om beter te ontspannen. Er zijn tal van manieren om dit te bereiken en eigenlijk verschilt het per persoon wat werkt en wat niet. Wat je in ieder geval kunt proberen is om de tijd te nemen voor seks, dus geen vluggertjes. Tijdsdruk helpt niet. Wat ook voor veel stellen werkt is om elkaar eerst uitgebreid te masseren voor je verder gaat. Met name wanneer de opwinding te groot is, kan je informeren of het middel Priligy wellicht kan helpen in jouw situatie. Dit middel is verkrijgbaar bij Dokter Online of op recept van je huisarts. Priligy is het eerste echte medicijn voor de behandeling van vroegtijdige zaadlozing en schijnt bij veel mannen te werken.

Reageer op dit artikel