Kunnen antioxidanten helpen tegen natuurlijke veroudering?

Mensen zoeken al duizenden jaren naar manieren om het leven te verlengen. Het eeuwige leven is de heilige graal voor de medische wetenschap. Nieuw onderzoek naar antioxidanten opent nieuwe deuren voor de wetenschap.

We weten al langere tijd dat de leeftijd die wij in theorie kunnen behalen beperkt wordt door het maximaal aantal keren dat een cel zich kan delen. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen rond hun twintigste levensjaar al bijna de helft van hun celdelingen verbruikt hebben. Tegen ons veertigste levensjaar rest ons nog slechts 30% van de celdelingen. We schetsen het hier wat simpel (hoe dit precies werkt zullen we binnenkort in een apart artikel bespreken), maar op het moment dat cellen zich niet langer kunnen delen en er dus geen nieuwe cellen meer worden aangemaakt zullen we sterven.

Recent onderzoek biedt echter enige hoop. De wetenschap is nog lang niet zo ver dat we het hierboven beschreven proces kunnen stoppen, maar mogelijkerwijs hebben wetenschappers wel een manier gevonden op het te vertragen.

Wat zijn de oorzaken veroudering?

Veel wetenschappelijk onderzoek is tegenwoordig gericht op het vinden van een oplossing voor veroudering. De resultaten wijzen op vrije radicalen als de belangrijkste boosdoeners. Het leek dat hoe meer vrije radicalen je in je lichaam hebt, hoe sneller het verouderingsproces verloopt.

Vrije radicalen zijn schadelijke, instabiele stoffen die zich na oxidatie, een natuurlijk voorkomende proces van het lichaam, ontwikkelen. Vrije radicalen zijn niet schadelijk op zichzelf. In feite, kunnen ze zelfs een gunstige werking hebben. Het enige probleem is dat ze geen onderscheid maken tussen gezonde en schadelijke moleculen, zodat er een grote mogelijkheid bestaat dat ze ook je gezonde cellen aanvallen, waardoor ernstige schade aan de cellen, weefselschade kan ontstaan. Dit kan uiteindelijk bijdrage aan de ontwikkeling van chronische ziektes of aandoeningen, zoals veroudering.

Antioxidanten tegen veroudering

Wetenschappers zoeken al lange tijd naar een manier om veroudering te vertragen, of zelfs ooit tot stilstand te kunnen brengen. De laatste jaren lijkt onderzoek naar antioxidanten hoop te bieden. Antioxidanten zijn stoffen die als functie het in toom houden van vrije radicalen hebben. Hoewel antioxidanten natuurlijke stoffen zijn, is ons lichaam niet in staat deze ook zelf aan te maken.

Mensen en sommige andere diersoorten zijn dus niet in staat om hun eigen antioxidanten aan te maken, maar moeten deze vooral binnen krijgen met het nuttigen van verse groente en fruit. Er zijn echter veel diersoorten die wel hun eigen antioxidanten aanmaken. Wellicht kunnen wij iets van hen afkijken en zijn we vroeg of laat ook in staat om zelf op een efficiƫntere manier onze eigen antioxidanten aan te maken om zo veroudering te stoppen, of in ieder geval te vertragen.

Reageer op dit artikel