De positieve gezondheidseffecten van roken

Dat roken slecht is voor je gezondheid mag voor iedereen duidelijk zijn. De lijst met ziektes en aandoeningen die je van roken kunt krijgen is zelfs zo enorm dat wij benieuwd waren of er ook positieve gezondheidseffecten van roken zijn. Reden genoeg voor een onderzoekje en dit artikel.

Roken verkleint de kans op de ziekte van Parkinson

Mensen die al lange tijd roken lijken minder kans te lopen om de ziekte van Parkinson te krijgen. Dit verrassende feit is al in meerdere onderzoeken aangetoond, waaronder een zeer uitgebreid onderzoek aan de Harvard universiteit in 2010. Wetenschappers tasten echter nog volledig in het duister over de vraag waarom rokers beter beschermd zijn tegen deze ziekte. Wel toonden zij duidelijk aan dat vooral het aantal jaren dat iemand rookte van invloed was. Hoe langer mensen rookten, des te beter leken zij beschermd tegen de ziekte. Het aantal sigaretten per dag dat iemand rookte leek aan de andere kant geen invloed te hebben.

Waarschijnlijk zullen er meer onderzoeken op dit terrein gedaan worden in de komende jaren. Het beantwoorden van de vraag waarom rokers beter beschermd lijken tegen de ziekte van Parkinson kan wellicht bijdragen aan de ontwikkeling van medicijnen om deze akelige ziekte beter te kunnen behandelen, of zelfs voorkomen.

Lager risico op obesitas

Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar in de jaren ’20 van de vorige eeuw richtten tabaksfabrikanten hun advertenties vaak op vrouwen, met de belofte dat roken goed voor de lijn zou zijn. Hoewel daar zeker een kern van waarheid in zit is het tegenwoordig absoluut ‘not done’ om iemand te adviseren om eens te beginnen met roken om van die overtallige kilo’s af te komen.

De relatie tussen roken en de verminderde kans op obesitas is logisch. De nicotine in tabak onderdrukt het hongergevoel, waardoor rokers minder snel dan andere mensen de behoefte hebben om te snacken. Daarnaast heeft roken een negatieve werking op de werking van de smaakpapillen, waardoor eten voor veel rokers simpelweg minder lekker smaakt. Tot slot verbruikt het lichaam van een roker, met name in rusttoestand iets minder energie. Dit leidt ertoe dat de stofwisseling bij rokers iets sneller verloopt. Dit laatste effect is echter maar zeer minimaal.

Roken verkleint de kans dat je ooit een kunstknie nodig zal hebben

Uit onderzoek van de Universiteit van Adelaide bleek dat rokers veel minder vaak een knieprothese nodig hebben. Hoewel het misschien vreemd lijkt is de oorzaak logisch en niet per se flatterend voor de rokers. Wanneer het om knieproblemen gaat zijn sporters en met name hardlopers een risicogroep. Bij het hardlopen worden de knieën vaak zwaar belast. Met het feit dat rokers over het algemeen minder vaak sporten en zelfs opvallend vaak minder aan hardlopen doen is dit verschil tussen rokers en niet-rokers al voor een groot deel verklaard.

Daarnaast speelt ook obesitas hier weer een rol. De knieën van mensen met fors overgewicht krijgen het zwaarder te verduren dan mensen met een gezond gewicht. Zoals je al hebt kunnen lezen kampen rokers minder vaak met overgewicht.

Een hartaanval wordt rokers minder vaak fataal

Rokers die een hartaanval krijgen lopen minder kans daar aan te overlijden dan niet-rokers. Reken je als roker op dit vlak echter niet rijk. De reden hiervoor is dat rokers gemiddeld op jongere leeftijd (gemiddeld 10 jaar eerder!) een hartaanval krijgen dan niet-rokers. Doordat de rokers dus vaak op jongere leeftijd een hartaanval krijgen is het lichaam nog beter in staat om hiervan te herstellen. Ook niet echt een reden om te beginnen met roken dus…

Nicotine onderdrukt symptomen Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening waarbij mensen last hebben van bepaalde tics, zoals ongecontroleerde spierbewegingen en het maken van geluiden. Onder de massa is het symptoom van ongecontroleerd schelden veruit het bekendst.
Uit verschillende kleinere onderzoeken is gebleken dat nicotine de symptomen van deze aandoening tot op zekere hoogte lijkt te onderdrukken. Zo is er in de VS zelfs een stichting die zich inzet voor mensen die na te zijn gestopt met roken symptomen van Gilles de la Tourette gingen vertonen. Dit klinkt misschien als een mooie kans voor de farmaceutische industrie. Verder onderzoek zou misschien kunnen leiden tot betere medicatie voor mensen die aan deze aandoening lijden. Helaas is echt serieus onderzoek tot op heden uitgebleven.

Moet je nu beginnen met roken?

Roken lijkt een positief effect te hebben bij een heel aantal neurologische aandoeningen, waaronder zoals hier besproken, Parkinson en Gilles de la Tourette. Hier rust voor de medische wetenschap de schone taak voor verder onderzoek. Als roken op dit vlak een positief effect heeft moeten er ook vast medicijnen te ontwikkelen zijn met dezelfde positieve effecten, maar dan graag zonder de schadelijke effecten van de sigaret.

De overige positieve effecten van roken zijn vooral het gevolg van de verminderde kans op overgewicht. Hoewel overgewicht zeker een niet te onderschatten gezondheidsrisico is, zijn er gezondere alternatieven dan de sigaret om overgewicht te lijf te gaan.

Roken mag dan enkele positieve effecten hebben, de waslijst aan negatieve effecten is vele malen langer. Het risico om verschillende vormen van kanker te krijgen, met longkanker als koploper is voor rokers veel groter. Daarnaast krijgen de longen van rokers het zwaar te verduren en lopen zij eveneens meer risico op het krijgen van verschillende ernstige longaandoeningen. We gaan hier niet alle negatieve effecten opsommen, maar het mag duidelijk zijn dat de positieve effecten van roken bij lange na niet opwegen tegen de negatieve effecten ervan.

 

Reageer op dit artikel