De belangrijkste oorzaken van overgewicht

Om te kunnen begrijpen waarom mensen dik worden is het allereerst nodig om te weten hoe vetopslag werkt. Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen werken en groeien, daarom moet je eten. Krijg je meer ‘brandstof’ binnen dan je lichaam nodig heeft, dan slaat je lichaam het overtollige brandstof op als vet. Dit is een overlevingsmechanisme van je lichaam dat we duizenden jaren geleden hard nodig hadden toen het nog moeilijk was om aan voedsel te komen. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht.

De belangrijkste oorzaken van overgewicht

Hieronder benoemen we een aantal belangrijke oorzaken van overgewicht en leggen we kort uit hoe ze bijdragen aan overgewicht. Begrijpen wat je dik maakt en hoe dit komt is een belangrijke stap. Er zijn honderden diëten die allemaal de gouden formule voor een slanker en gezonder lichaam beweren te zijn. Veel mensen zijn hier stinkend rijk van geworden, maar eigenlijk verkopen ze niet meer dan gebakken lucht. Onder normale omstandigheden (wanneer er geen sprake is van aandoeningen die overgewicht veroorzaken) moet voldoende beweging en rekening houden met de hieronder genoemde oorzaken van overgewicht genoeg zijn om op een gezond gewicht te blijven.

Koolhydraten en overgewicht

Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose, een simpele vorm van suiker. In brood, pasta, cruesli, aardappelen, rijst, fruit, toetjes, snoep, frisdank en vele andere voedingsbronnen zitten koolhydraten die dus allemaal in glucose worden omgezet. Je lichaam heeft glucose nodig, maar als je er te veel van binnen krijgt kan het zelfs giftig zijn. Alleen als de glucose in je lichaamscellen wordt verbrand is het niet giftig.

Glucose

Om vergiftiging te voorkomen haalt je lichaam de glucose snel uit je bloedbaan en slaat het op in de cellen en dan met name de cellen in de lever en de spieren (glycogeen). Zitten deze cellen vol, en dat kan heel snel gebeuren als je niet of te weinig beweegt, dan heeft het lichaam geen mogelijkheid meer on de glucose onschadelijk te maken.

Waarom slaan we vet op?

Alle glucose die niet in je cellen kan worden opgeslagen, wordt opgeslagen als vet. Dit wordt gedaan met behulp van het hormoon insuline. Duizenden jaren geleden, toen er vaak voedselschaarste was, was dit een logisch proces. Later, als je minder te eten had, kon dat vet namelijk weer worden gebruikt als brandstof. Tegenwoordig krijgen we gemiddeld 70% van onze calorieën binnen via koolhydraten. Dat is veel te veel, waardoor we steeds dikker worden.

Houdt insuline onder controle

Het probleem zit dus niet alleen in het vet dat in ons lichaam opgeslagen wordt, maar zeker ook de suikers. Duizenden jaren geleden was dat probleem er niet, simpelweg omdat er gewoon geen suiker was. Ze aten wat fruit of een wilde zoete aardappel, maar geen frisdranken en snacks boordevol suiker. Verder aten ze vooral vet en eiwit uit dierlijke producten.

Ons lichaam kan gemiddeld per dag zo’n 80 gram koolhydraten verwerken. Dagelijks eet de gemiddelde mens echter 300 tot 500 gram koolhydraten. Veel te veel dus als je er niks aan doet.

Tegenwoordig bestaat ons voedingspatroon vaak voor meer dan 70% uit voedsel dat (te) veel koolhydraten bevat.

Graan- en maisproducten zoals brood, crackers, rijst, aardappelen, krentenbollen, eierkoeken, pasta, cruesli, snoep, kant-en-klare maaltijden, sauzen, chips, koekjes, vruchtensapjes, frisdranken, dubbeldranken, sportdranken en noem maar op, bevatten allemaal heel veel koolhydraten. Iedereen eet vast en zeker meerdere producten uit deze lijst. Dat hoef je jezelf niet eens echt te verwijten, het lijkt gewoon normaal in onze tijd. Bovendien liggen de supermarkten er vol mee en wordt ons in reclames en zelfs door de overheid verteld hoe “gezond” het allemaal is.

Hoe beter je lichaam met glucose om kan gaan, des te slanker zal je van nature zijn. Door alleen al je suikerspiegel met het eten van de juiste voeding te controleren zal je ook merken dat je al heel snel vele kilo’s af zult vallen, zonder veel aan sport te doen. Ga je ook nog eens meer bewegen, dan verdwijnen de kilo’s als sneeuw voor de zon, zonder ingewikkeld dieet. We moeten natuurlijk niet vergeten dat elk lichaam anders is. Bij de één zal het makkelijker gaan dan bij de ander. Voor iedereen geldt wel dat je je gewicht beter in de hand kunt houden door bewust bezig te zijn met wat je eet.

Reageer als eerste op dit bericht.

Reageer op dit artikel