Alles wat je moet weten over obesitas

De term Obesitas komt uit het Latijn en betekent “gezet, dik of mollig”. Obesitas is een veelvoorkomende ziekte/aandoening en het aantal mensen dat hiermee kampt groeit snel. Soms ontstaat het al in de kindertijd, maar vaak begint het op volwassen leeftijd. Iemand met obesitas wordt ook wel een obese patiënt genoemd.

Wat is obesitas?

Een medisch ander woord voor obesitas is ook wel zwaarlijvigheid. Het houdt in dat er voor de gezondheid nadelige invloeden zijn door het extreme gewicht. Ook is er dus veel te veel aan vet op onder andere de buik (meestal) en bovenbenen.

BMI is een simpele formule om te berekenen of je obesitas hebt. Let wel, de BMI formule gaat niet voor iedereen op. Zo zal de uitkomst bij een bovengemiddelde spiermassa niet kloppen. Toch kan het voor de meeste mensen als een goede indicatie dienen.

Het gaat hierbij over de de Body Mass Index, oftewel de verhouding lengte/gewicht.

Je BMI is als volgt te berekenen:
Neem je gewicht in Kg en deel dit door je lichaamslengte in meters in het kwadraat.

Een voorbeeld:
Stel je weegt 80 Kg en bent 1 meter 80 dan is je BMI dus 80/(1,80 keer ,1,80)= 24,7.
Je zit dan bijna op het randje van overgewicht. Zit je er ver boven onderneem dan zeker actie.

Bij obesitas heeft men (vaak) veel te veel buikvet.
Ook heeft men een BMI van 30 of meer. Sommige mensen hebben een BMI die nog hoger ligt dan 40 en wordt wel morbide obesitas genoemd. Als men klachten heeft met een BMI vanaf 35 wordt het ook wel “morbide obesitas” genoemd.

Een BMI van tussen de 18,5 en 25 is goed. Het beste is om er precies in het midden te zitten, dus rond 22,5. Zo kun je altijd wat afvallen en bijkomen in nare of goede tijden.
Dus bij griep en andere ziekten kun je dan gerust een paar kilo kwijt en met kerst kan er gerust een kilo bij.
Maar overgewicht dat dus een BMI van boven de 25 is is niet goed. Boven de 30 heeft men dus obesitas.

Andere manieren om obesitas te bepalen

Andere manieren om zwaarlijvigheid te bepalen zijn de bepaling van het percentage lichaamsvet, de taille-heup ratio en de heupomtrek.1 ervan is de bepaling van het lichaamsvet.Een gezonde omtrek voor mannen is tussen de 74 en de 94 centimeter, en voor vrouwen tussen de 68 en de 80 centimeter.

Je bent in de gevarenzone als je voor een man tussen de 94 en de 102 centimeter meet, en voor een vrouw tussen de 80 en de 88 centimeter meet. Dit is wel de betrouwbaarste methode om overgewicht en obesitas te bepalen.Het lichaamsvetpercentage kan onder meer bij de buik orden gemeten.

Voor mannen, speciaal in de leeftijdscategorie van 40 tot 99 jaar, geldt een gezond vetpercentage van ongeveer 20%. Voor vrouwen geldt een gezond vetpercentage, binnen dezelfde leeftijdsgroep, van ongeveer 30%..

Hoe vaak komt obesitas voor?

Vooral in de welvarende westerse wereld komt het veel voor. Men kiest voor de snelle vette hap en het gejaagde leven en men doet niets aan lichaamsbeweging. Ook de hele dag zittend werk doen en niet buiten komen is natuurlijk slecht voor het lichaam.

Ongeveer 30% van de Amerikanen hebben obesitas! Dat is dus 1 op de 3 die het heeft en er waarschijnlijk aan dood gaat op de lange termijn aan de complicaties van obesitas. De meeste hiervan probeert opvallend genoeg ook af te vallen maar het komt er net zo snel weer aan als je niet een structureel minder aantal calorieen inneemt per dag, dus dan krijg je het jojo effect van afvallen om vervolgens weer net zo snel of sneller weer aan te komen. Ook is de snelle hap erg in in Amerika. En dat in combinatie met weinig beweging zorgt hier dus voor.

Waarom is obesitas zo slecht voor je?

Wat zijn dan de problemen eigenlijk precies voor de gezondheid van obesitas?
Behalve dat sommige mensen zichzelf daardoor minder aantrekkelijk voelen en onzeker raken is het vooral slecht voor je gezondheid.
Onder andere de volgende problemen voor de gezondheid kunnen zich voordoen bij obesitas. Ga hier ook bij wel mee naar de dokter als er zich symptomen voordoen:

  • Gewrichtsklachten (artrose)
  • Diabetes en dan vooral type 2
  • Verhoogd cholesterol en dan met name het slechte ldl cholesterol
  • Hart- en vaatziekten (vooral bij te veel vet rondom de buik) Dit zorgt er namelijk voor dat er sneller een (vooral slechte) cholesterol wordt aangemaakt
  • Hoge bloeddruk, omdat je hart harder moet pompen
  • Bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker, nierkanker,baarmoederkanker, dikkedarmkanker en slokdarmkanker

Bij obesitas kunnen er nog meer klachten ontstaan zoals vermoeidheid en slaapstoornissen en dergelijke.
Of men een te hoog vetpercentage heeft, of dat het geconcentreerd is in de buikholte, in beide gevallen is het van groot belang om te werken aan het verlagen hiervan.

Het verlagen van je lichaamsgewicht kan vele voordelen hebben. Denk hierbij aan het verlagen van je bloeddruk, verlagen van je cholesterolgehalte en daarmee een fors lagere kans op hart- en vaatziekten. Ook kan overtollig vet een trigger zijn voor ziektes zoals diabetes type 2. 1 op de 3 krijgt hier namelijk last van met een BMI van 30 of meer.

Andere aandoeningen die kunnen zorgen voor obesitas:

Vooral medicijnen zoals psychofarmacie en de ziekte die deze mensen hebben zorgen vaak ook voor overgewicht. Vooral de atypische antipsychotica en antidepressiva zorgen voor een hoger gewicht en dan vooral rond de buik wat meestal als eerste wordt aangedaan.

Wat kun je er tegen doen?

Het antwoord lijkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook: Minder en gezonder eten.
Behalve minder eten kan men er ook nog vele andere dingen tegen doen.
Bijvoorbeeld op een sportclub gaan of iedere dag een flink stuk wandelen.
Ook kan men een operatie ondergaan zoals een maagverkleining ,zodat er sneller een verzadigd gevoel optreedt.
Ook kan men minder of geen alcohol te drinken, want dat geeft de welbekende bierbuik.
Er zijn vele verschillende vormen van dieet, maar vooral die waarbij men structureel minder eet en toch de juist voedingsstoffen binnen krijgt is het meest effectief.
Als je eenmaal bent afgevallen zal je je ook veel beter gaan voelen. De bloeddruk daalt, je voelt je minder onzeker en “dik” en je hebt veel minder kans op hart-en vaatziekten.
Ga sowieso naar de dokter als je een BMI van boven de 27,5 hebt en onderneem zelf actie als ie op 25 of hoger ligt. Een dieet kan dan al voldoende zijn.

Reageer op dit artikel