Afvallen in de sauna – Gaat dat echt zo makkelijk?

Veel mensen kennen die fantastische verhalen over afvallen in de sauna wel. Het lijkt haast vanzelf te gaan! Maar klopt het wel? Gaat afvallen in de sauna echt zo makkelijk? In dit artikel proberen we je weer met beide benen terug op aarde te brengen. Want weeg je voor en na de sauna en je zult ontdekken dat je een halve tot een hele kilo bent kwijtgeraakt.

Veel mensen vragen zich daarom af of ze flink kunnen afvallen door een wekelijkse saunabezoek. Door flink te zweten verlies je heel veel vocht. Door het vochtverlies lijkt het dat je flink afvalt, maar je zult merken dat je dit vochtverlies weer compenseert door veel water te drinken. En dat laatste is ook zeker nodig.

Sauna zorgt voor betere doorbloeding in je lichaam

Door de hoge temperatuur in de sauna begin je niet alleen flink te zweten, maar gaat je hartslag omhoog, wordt een goede doorbloeding van je lichaam gestimuleerd en raak je de nodige afvalstoffen kwijt. Hoewel sauna en afvallen niet direct met elkaar in verband gebracht kunnen worden, kost transpireren extra energie, waardoor je lichaam ongeveer 300 calorieën in een half uur verbruikt. In dat opzicht kun je wel degelijk een beetje afvallen door saunabezoek. Voor mensen die niet zo’n sterk hart hebben wordt een bezoekje aan de sauna brengen door medici trouwens ten zeerste afgeraden. Vraag desgewenst je huisarts om advies in het geval van twijfel.

Saunabezoek heeft een gunstig effect op je stofwisseling

De sauna bezoeken lijkt je stofwisseling te stimuleren. De sauna ontspant, wat bovendien heel gezond is voor je geest. Een ontspannen lichaam kent een betere spijsvertering dan een lichaam dat lijdt onder voortdurende spanning en stress. Een uitgerust, ontspannen lichaam is een voorwaarde om gezond te kunnen afvallen. Dus horen sauna en afvallen toch een klein beetje bij elkaar. Geen kwaad woord over geregeld saunabezoek dus: het zorgt voor een betere doorbloeding en je lichaam ontdoet zich van allerlei afvalstoffen, met als gevolg een betere weerstand tegen ziekten. Maar dat je door saunabezoek veel kilo’s kwijtraakt is wat overdreven. Overtollige kilo’s raak je beter kwijt door veel te bewegen en matig te eten. En dat is dus ook meteen het gevaar voor mensen die flink veel willen afvallen en hun hoop hierop hebben gericht; er sluipt een klein gevaar in. Men denkt zonder al te veel moeite een paar kilo’s te kunnen kwijtraken en het resulteert vaak in een iets te gemakzuchtig leven. Men neemt het niet meer zo nauw met het eten en voldoende bewegen lijkt ook niet meer perse te hoeven. Het gaat immers allemaal vanzelf?

En afvallen in de sauna dan?

Afvallen gaat helaas zelden vanzelf! Je zult veel offers moeten brengen en je zult meerdere keuzes moeten maken. Let op je eetpatroon, nuttig voldoende gezonde vetten maar eet niet teveel. Beweeg geregeld en het liefst zoveel mogelijk. Neem voldoende groenten en fruit maar eet niet teveel fruit, aangezien hier veel suikers inzitten. Neem liever dagelijks een goede vitaminepil. En de sauna afvallen in de sauna dan? Blijf die saunabezoeken gewoon doen. Alle kleine beetjes helpen en de sauna is ook op andere fronten goed voor je gezondheid.

Reageer op dit artikel