7 bizarre en ongezonde diëten

De ene hype op het gebied van afvallen en voeding volgt de andere op. Wie denkt dat dat iets van de laatste jaren is zit er naast. Ook in de 19e eeuw zijn er al zogenaamde dieetgoeroes miljonair geworden met soms vrij bizarre theoriën. Anderen creëerden ongewild een nieuwe dieet hype. Op dit moment is het Paleo dieet het helemaal, maar ook bij de theorie hierachter kan je je twijfels hebben. Grote kans dat we over enkele tientallen jaren ook om deze rage weer hartelijk moeten lachen.

In de loop der jaren zijn er dus behoorlijk wat vreemde hypes rond dieet en voeding geweest. Hoe vreemd ze ook mogen klinken, in veel gevallen zijn de bedenkers stinkend rijk geworden. In dit artikel sommen we een aantal van een lange lijst met bizarre diëten op en lichten we telkens (meestal ten overvloede) toe wat er zo slecht is aan deze diëten.

Het Sleeping Beauty dieet

Afvallen door veel te slapen
Dit dieet is werkelijk briljant in zijn eenvoud. Als je niet eet verlies je gewicht. Als je slaapt kun je niet eten. Dit is in vogelvlucht de theorie achter het Sleeping Beauty (Doornroosje) dieet.

Sommige volgers implementeren deze levenswijze door dagen achtereen 20 uur per dag te slapen (met behulp van drogerende middelen) en als zij wakker zijn slechts een klein beetje te eten. Anderen laten zich voor enkele dagen onder zeil brengen, zonder enige vorm van voeding. Bij gebrek aan voeding gaat het lichaam opgeslagen vetten verbranden en voilà, u valt af.

Het mag duidelijk zijn dat deze vorm van afvallen vreselijk ongezond is. Toch kende dit dieet bekende volgers, waaronder Elvis Presley, en zijn er nog altijd mensen die bij deze methode zweren.

Het Fletcher dieet

Het Fletcher dieet - afvallen door veel te kauwen.
De man achter het Fletcher dieet, Horace Fletcher (1849 – 1919), kreeg de weinig flatterende bijnaam The Great Masticator. Wat zoveel betekent als “De Grote Vleesmolen”. Deze bijnaam had hij te danken aan zijn theorie dat met goed kauwen ziektes en overgewicht konden worden voorkomen.

Nu is er op zichzelf met goed kauwen niets mis. De ideeën van Fletcher op dit gebied waren echter wat extreem. Zo zou je minimaal een minuut (liefst langer) op een hap eten moeten kauwen met een frequentie van 100 kauwbewegingen per minuut, maar het vervolgens niet door moeten slikken. Op deze manier zou je wel de belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen, maar niet de overtollige rotzooi. Werkt dit? Nee, natuurlijk niet! Zijn er dan mensen die een dergelijk dieet volgen? Ja, natuurlijk wel!

Het dieet van Horace Fletcher was begin vorige eeuw enorm populair, zelfs onder een aantal bekende schrijvers en topondernemers. Het gevolg was dat zijn boeken als zoete broodjes over de toonbank gingen en hij multi-miljonair is geworden.

Het Byron dieet

Het Lord Byron dieet heeft mogelijk vele vrouwen het leven gekost.
Lord Byron wordt tegenwoordig herinnert om zijn om zijn boeken, gedichten en flamboyante levensstijl en gelukkig niet om zijn ideeën met betrekking tot goede voeding. In een wanhopige poging zo slank en bleek mogelijk te blijven beperkte Lord Byron zich tot een dieet van beschuit, in azijn gedoopte aardappelen en water.

Om het zacht uit te drukken lag Lord Byron behoorlijk goed bij de vrouwen en het duurde dan ook niet lang voordat vrouwelijke aanbidsters door het hele land zijn voorbeeld volgden.

Hij veroorzaakte dus, volledig onbedoeld, een rage die mogelijk vele vrouwen het leven heeft gekost.

Het Laatste Kans dieet

Het laatste kans dieet heeft mogelijk duizenden mensen het leven gekost.
Het klinkt misschien wat morbide, maar de naamgeving van dit dieet klopt in zoverre dat dit dieet inderdaad voor veel mensen het laatste dieet is dat ze hebben gevolgd. Dit dieet werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw bedacht door Dr. Roger Linn en aangekondigd als de ultieme remedie voor obesitas.

Het dieet was even simpel als ongezond en bestand uit het eten van ‘niets‘, behalve dan het proteïnedrankje Prolinn dat bestond uit koeienhuid, pezen, hoeven en ander slachtafval. Het mag duidelijk zijn dat het dieet er in principe voor zorgt dat je veel gewicht verliest. De keerzijde van de medaille is dat je er ook dood aan gaat.

Exacte cijfers zijn er niet bekend, maar zeker is dat deze rage honderden levens heeft gekost. Misschien zelfs duizenden.

Katoenen balletjes dieet

Afvallen met behulp van katoenen bolletjes is ook niet al te gezond.
Dit dieet is net zo bizar als het klinkt. Het eten van katoenen bolletjes, gedrenkt in vloeistof om het doorslikken te vergemakkelijken, kan er voor zorgen dat je het gevoel van een volle maag krijgt. Wat er op zijn beurt voor zorgt dat je geen aandrang voelt om te eten. Deze methode is over komen waaien uit de modellenwereld en is helaas zelfs op dit moment nog behoorlijk populair.

Omdat het eigenlijk niets met voeding te maken heeft hoort deze methode eerder thuis in de categorie eetstoornissen dan tussen de diëten. Toch wilden we de katoenen bolletjes noemen om er voor te waarschuwen. Deze methode om af te vallen is namelijk ronduit gevaarlijk.

Naast het feit dat je ernstig ziek kunt worden doordat je belangrijke voedingsstoffen mist kunnen de bolletjes ook verstoppingen veroorzaken in je darmen. Dit kan weer leiden tot infecties, welke in het ernstigste geval dodelijk kunnen zijn. Daarnaast zijn katoen balletjes nooit van 100% puur katoen, maar bevat het chemicaliën, waarmee je dus jezelf vergiftigd.

Kortom, niet doen!

Het lintworm dieet

afvallen met behulp van lintwormen, je moet het maar willen.
Begin vorige eeuw werden lintwormen verkocht als middel om af te vallen. Er waren twee opties. Je kon gewoon een lintworm naar binnen werken, niet teveel kauwen. Voor de mensen die hier begrijpelijkerwijs wat moeite mee hadden waren er ook pillen op de markt die een lintworm in je lichaam lieten groeien.

Ook deze methode is weer bijzonder in zijn eenvoud. De worm zorgt ervoor dat je eetlust verminderd en het afvallen gaat vanzelf. Op het moment dat je je streefgewicht behaald had kreeg je medicijnen om de lintworm om zeep te helpen en klaar was je.

Het mag duidelijk zijn dat ook deze methode niet bepaald gezond is. Lintwormen kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken. Eigenlijk is dit ook weer geen dieet, maar het ‘gecontroleerd’ creeëren van een ziekte. De pillen om lintwormen te krijgen zijn dan ook gelukkig verboden.

Het Apenvoer dieet

Afvallen door alleen apenvoer te eten.
Het apenvoer dieet, oftewel Monkey Chow Diet, werd geïntroduceerd op het Canadese blog The Last Angry Young Man. Dit dieet bestaat uit het enkel eten van brokken bedoeld voor apen. Apen zijn primaten, net als wij. Wat goed is voor apen, is dus ook goed voor ons, was de gedachte. Adam Scott, de eigenaar van het blog, voegde in 2006 de daad bij het woord en at gedurende een week enkel apenvoer.De resultaten: 7 dagen honger, steeds meer problemen met de stoelgang, een humeur waar Bokito voor terug zou deinzen en nauwelijks gewichtsverlies.

Dat het hier om een grappig bedoelde publiciteitsstunt ging mag duidelijk zijn. Helaas blijkt echter maar weer, je kan nooit zoiets stoms bedenken dat er geen mensen zijn die het een goed idee vinden. De verkoop van het merk apenvoer dat Scott at kreeg in de maanden na zijn stunt een enorme boost. Een grappig feitje is wel Zupreem (de fabrikant van het voer) de tekst op de verpakking wijzigde van “for primats” naar “non-human primats”. Dat heeft onze Adam toch maar mooi bereikt.

Conclusie

Mocht het eenieder nog niet duidelijk zijn, we raden al deze diëten (of wat daarvoor moet doorgaan) ten stelligste af. Dit is slechts een lijst met slechte, bizarre diëten waarvan er nog veel meer zijn. De lijst had nog vele malen langer kunnen zijn. Zo hadden we bijvoorbeeld het kankerverwekkende HCG hormoon dieet, het Zeepdieet, het Lip gloss dieet en 80 andere belachelijke afvalmethodes kunnen noemen.

Maar de boodschap mag duidelijk zijn, lijkt een dieet je onlogisch of ongezond, dan is het dat ook meestal. Wil je afvallen? Kies dan voor een dieet van gezonde voeding waarbij niet bespaard wordt op de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft kom eens met je luie kont van die stoel af en ga bewegen in plaats van domme artikeltjes te lezen over vage dieetmethoden.

Reageer op dit artikel